Nu invigs Campus Albano - samarbete mellan Proviant och Stockholm Resilience Centre under invigningsdagarna

Äntligen är det dags för officiell invigning av Campus Albano, Stockholms nya universitetsområde. Under invigningen, som pågår mellan onsdagen 20/9 till lördagen 23/9 samarbetar Proviant Albano, som öppnade områdets första restaurang, café och pub i augusti 2021, med Stockholms Resilience Centre (SRC) genom en specialmeny komponerad utifrån forskningen på SRC. Lunchmenyn, Sveriges kanske mest hållbara måltider, ackompanjeras av föreläsningar av forskare från SRC under lunchtimmarna i restaurangen.

Lunch inom planetens gränser

“Risotto på svenskt havre-ris, med äppelcidervinäger, blåmusslor från Bohuslän, persilja och riven Sveciaost”. Det är en av de vetenskapligt tillagade rätterna som gästerna kan njuta på "A Planetary Lunch" - en experimentell lunchvecka vid Stockholms universitet.

– Vi vill inspirera alla att äta bättre mat, för oss själva och planeten, säger Line Gordon, professor och föreståndare för Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet.

Mat står för en betydande del av utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald. Ohållbar jordbruksproduktion är en viktig orsak till att vi överskrider planetens gränser.

– Vetenskapen är tydlig: livsmedelssystemen måste förändras snabbt för att mänskligheten ska leva hälsosamt och utvecklas hållbart, säger Dr Malin Jonell, temaledare för forskningstemat Food for Resilience vid Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Med utgångspunkt i invigningen av det nya hållbara Campus Albano i Stockholm, slog matforskare vid Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet sig ihop med restaurangen Proviant för att koka ihop en så hållbar lunchvecka som möjligt – och på så vis låta gästerna smaka på den senaste matforskningen. 

– Det här är väldigt spännande projekt för oss där vi får jobba med de senaste forskningsrönen och ta ut teori och vetenskap i praktiken, direkt på våra menyer. Vi är duktiga på att dagligen jobba med hållbarhetsfrågor bland annat genom vår menyplanering och i matsvinnsfrågor. Här tillkommer det även råvaror som vi kanske inte arbetar med så ofta, vilket både är utmanande och inspirerande, säger Dan Haneklint, VD för Proviant och matentreprenör.

Med projektet hoppas forskarna och Proviant kunna inspirera gäster, beslutsfattare och andra krögare att äta mer vetenskapligt, och se till att hållbarhet utgör kärnan i att producera och äta mat.

Till invigningen utvecklades fyra luncher inom ramen för planetens gränser. I restaurangen kan gästerna lyssna på och prata med matforskare om dagens meny.

– Det här projektet är verkligen en tankeställare, vi vill att varje dagens lunch ska vara en aptitretare som skapar utrymme för öppenhjärtade samtal. Mat är omgiven av myter och missförstånd, och vi hoppas att vårt gemensamma projekt kommer att hjälpa oss att ha bättre och balanserade dialoger kring vad vi äter och hur det påverkar vår planet, säger Line Gordon.

– Vad vi väljer att äta handlar mycket om vanor. Vi, både våra medarbetare på restaurangen och våra gäster, behöver alla vänja oss med nya råvaror genom att vara nyfikna och vår roll är att våga introducera maten och självklart göra den riktigt välsmakande, säger Dan Haneklint, VD för Proviant och matentreprenör.

Menyn, teman och talare under invigningsdagarna:

Onsdag 20/9: Blue food – more than a fish in the ocean

”Risotto” av svenskt havreris med äppelcidervinäger, blåmussla från Bohuslän, persilja och riven Svecia
“Risotto” based on Swedish oat-rice, with apple cider vinegar, blue mussels from Bohuslän, parsley and grated Svecia cheese

Torsdag 21/9: Meat - Less but better

Kajsa Resare Sahlin – TALK AT 11.45 AND 13.00

”Boeuf bourguignon” av Naturbeteskött med picklad rödlök, sauterade champinjoner och havtornskokt gotländsk morot
“Boeuf bourguignon” with meat from natural pastures, served with pickled red onion, sautéed mushrooms, and carrots from Gotland boiled with sea buckthorn

Fredag 22/9: Pulses - good for people and the planet

Charlotte Bunge - TALK AT 11.45 AND 13.00

Falafel på gråärta, blomkålsris med äpple, smörbönskräm, syrad rödkål, rostad broccoli, äggfri-sirachamajonnäs och vitlöksgurt samt rostade hasselnötter
Falafel based on Swedish heritage grey peas, with cauliflower rice, a butter bean spread, fermented red cabbage, roasted broccoli, a vegan siracha mayo, and garlic sauce, all topped with roasted hazelnuts

Lördag 23/9 Cereals – eat the landscape, shape the landscape

Amanda Jonsson - TALK AT 12.00 AND 13.00

Ugnsbakad spetskål toppad med friterad gråärt och svenskt höstäpple med ragu av höstsvamp, svenskt matvete och västerbottensost
Roasted pointed cabbage with fried Swedish heritage grey peas and Swedish autumn apples, served together with a stew of autumn mushrooms, Swedish whole wheat, and Västerbotten cheese

Proviant deltar även under invigningsdagarna som arrangeras av Akademiska Hus, Stockholms universitet och KTH, med en Quiz-kväll i puben onsdagen 20/9 arrangerad av Stockholms universitets studentkår dit alla är välkomna. Under kvällen pågår även ett antal Albano Talks där forskare presenterar spännande forskning ett klurigt quiz leds av övermarskalk och quizmästare Sara Qwist.

Mer om invigningen av Campus Albano och hela invigningsprogrammet: www.albanoinvigning.se

Mer om Stockholms Resilience Centre: www.stockholmresilience.org