Om oss

På Sturegatan 19 i Stockholm har vi på Restaurang Proviant i snart 15 år hyllat svensk mat och svenska matproducenter. Vi kallar det svensk råvarukultur och med det menar vi smakrik, hållbar och engagerande mat, tillagad från grunden med råvaror i säsong och som lyfter fram både svenska och internationella smaker.

Vi vill ha en levande landsbygd och fortsatt produktion av fina råvaror i Sverige och hjälper därför svenska producenter att nå ut med sina produkter genom att använda dem i vår matlagning, samt genom att sprida kunskap och allmän råvaruglädje. Men framför allt vill vi göra våra gäster glada genom ett gott värdskap, matupplevelser och god service.

Vi gör det vi gör eftersom vi är passionerat övertygade om att mat, hälsa, miljö och hållbarhet hänger tätt samman. Att äta lokalt producerad mat i säsong är bland det bästa och viktigaste vi kan göra för både kropp och själ - och inte minst för vår gemensamma framtid.

Krögare och grundare av Restaurang Proviant är Mattias Edlund. Mattias Edlund har i över 25 års tid varit verksam som VD, entreprenör och krögare. På Edsbacka krog under slutet av 90-talet och början av 2000 blev man under Mattias ledning den första svenska restaurangen att erhålla två stjärnor från Guide Michelin. På kvarterskrogen Proviant, som Mattias startade 2007, har fokus på svensk råvarukultur och service av högsta klass skapat många trogna stamgäster men också fina utmärkelser, inte minst BIB Gourmand av Guide Michelin 12 år i rad. Mattias har erfarenhet från arbete med råvaror, producenter och hållbarhetsfrågor inom LRF som styrelseledamot för Svenskt Sigill.

När Mattias nu startat ny verksamhet med fokus på hållbara restauranguppdrag, har han med sig Dan Haneklint som kompanjon med erfarenheter från process-styrning, affärsutveckling och kommunikationsfrågor, i synnerhet kring hållbarhetsfrågor. Dan har utbildning inom hållbarhetsområdet, miljövetenskap och livsmedelsfrågor, från bland annat Karlstads universitet och SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Några av Mattias och Dans gemensamma intressen är fiske, jakt, odling, biodling och att skörda och tillreda allt som erbjuds från vatten, skog och mark.